Azorský čaj Gorreana
Čaj Gorreana je mezinárodně uznáván jako "world class". Čaj Gorreana je nejstarší v Evropě a v současné době také jediný, který se v Evropě pěstuje.
Rodina vlastní a provozuje plantáže od roku 1883, kdy Ermelinda Gago da Câmara a její syn José Honorato otevřel továrnu a kdyprodali první produkci čajů pod názvem Gorreana.
Plantáže čajovníku čínského (Camellia sinensis) jsou stovky mil daleko od průmyslového znečištění na svěžích smaragdově zelených kopcích panství Gorreana na ostrově São Miguel (Azory; Portugalsko) v Atlantiku. Čaj se zde pěstuje bez použití herbicidů, pesticidů, fungicidů, barviv a konzervačních látek. Sklizeň probíhá každý duben až září. Gorreana nabízí jemné, gurmánské čaje, které jsou zde pěstovány a zpracovávány již od roku 1883.
Pěstování čaje se na Azory dostalo v 19. století, kdy nahradilo pokles v produkci pomerančů. Azorští pěstitelé si pozvali dva čínské odborníky, kteří je naučili čaj pěstovat a zpracovat (to se stalo v roce 1874). Azorský čaj se od té doby těšil a těší ve světě velké oblibě. Těžké hospodářské podmínky 20. století a rostoucí ceny energií se ale podepsaly na rozsahu pěstování čaje na Azorech, až zde zůstal jediný prosperující podnik s plántážemi - Gorreana, který dbá na tradiční zpracování.
Čaj od Gorreany vděčí za svou jedinečnou chuť nejen velké péči a tradičním technikám zpracování, ale také zdejším přírodním podmínkám, které čajovníku zcela vyhovují - dlouhé celkem strmé svahy s dostatkem sluníčka, ale i dostatečně vlhčené deštěm a zdejšími pravidelnými mlhami. Země je zde také bohatá na minerály a samozřejmostí je mořský vánek od blízkého Atlantiku.
V současné době je plantáž Gorreany na 32 akrech a produkuje asi 33 tun čaje ročně. Malá část produkce je určena pro Azorský trh a většina produkce se vyváží do pevninského Portugalska, Německa, USA, Kanady, Rakouska, Francie, Itálie, Brazílie, Angoly, Japonska a do mnoha dalších zemí, kde je kvalita hodnotou nejdůležitější.
Jak čaj připravit:
V zájmu zachování prospěšných vlastností čaje je důležité vědět, jak čaj připravit. Čaj by měl být připraven následujícím způsobem:
Zahřívejte vodu (nejlépe vždy filtrovanou vody), až se začnou objevovat první vzduchové bubliny ve vodě, aniž by se ještě vařila. Vypněte. Přidejte čaj a zakryjeme pokličkou po dobu 5 minut. Nechte nálev odpočívat během této doby. Po uplynutí této doby se čaj scedí a pije.
Přísně vzato čaj by neměl být znovu ohříván. Nejlepší je připravit dávku, kterou budete pít a konzumovat ji bezprostředně po přípravě. Pijte tři až šest šálků čaje denně.
Čaje by měly být uchovávány v temnu a na suchém a chladném místě. Toto skladování zajišťuje zachování prospěšných látek.
Pokud jde o množství, doporučujeme dvě polévkové lžíce sypaného čaje na jeden litr vody. Můžete také použít čajový sáček a řídit se podle doporučeného postupu v balení.
Pokud čaj budete připravovat podle výše uvedeného postupu, můžete extrahovat větší množství čajových polyfenolů, které obsahují vysokou koncentraci antioxidantů.
Doporučuje se čaj nesladit, protože slazením snižujete zdravotní výhody konzumace čaje. Chcete-li čaj osladit, tak medem nebo hnědým cukrem, protože jsou přirozené.